Cigánynak lenni

Posted: november 2, 2011 in Szociális Kérdések

Ma Magyarországon az egyik legnagyobb probléma a roma és nem -roma emberek között fellépő nézeteltérések, az etnikai alapú előítéletek és a cigány kisebbség kirekesztettsége. Azt, hogy ezek enyhítése, vagy megszüntetése érdekében mit lehetne tenni, azt nagyon nehéz megmondani és ez idáig csak találgatások születtek a probléma megoldására.

 A szociológusok, és a szociális szakemberek többsége azt mondja, hogy a cigány kisebbség problémájának megoldása a fokozott segítésben, a lehetőségek felkínálásában és az elfogadásban, a kölcsönös toleranciában rejlik. A mélyszegénységből való kitörés, a gazdasági felzárkózás jó eredmény lenne, valamint a cél felé vezető út kezdetét jelentené. De ha egy kicsit jobban megvizsgáljuk azt, hogy a mélyszegénységből hogyan lehet valakit kiszakítani, akkor rájövünk, hogy ez egy elég komoly feladat.

Ha azt mondjuk, hogy a társadalomban élő egyének háromféle tőkével (gazdasági, társadalmi, kulturális) rendelkeznek, akkor érezhető, hogy a cigányok nagy hátránnyal küzdenek. A gazdasági tőke az anyagi hátteret jelenti, a társadalmi tőke a kapcsolati rendszert, ami egy szegregált, telepszerű környezetben élő embernek nagyon szegényes, a kulturális tőke alatt pedig a tudást értjük, ami a cigányoknál gyakran nem érték, vagy sokszor nem jutnak el jó minőségű oktatási intézményekbe. Ezek a tőkék egymással felcserélhetők, hiszen ha van pénze az embernek, akkor jó iskolába járhat, ha jó kapcsolati rendszere van, akkor könnyebben találhat munkát, nagyobb gazdasági tőkével rendelkezhet.

Sajnos azt kell mondanom, hogy cigány kisebbségnek ma Magyarországon a szegénységből kitörni és a többségi társadalomnak bizonyítani nagyon nehéz. A diszkrimináció az élet minden területén megjelenik, és ez hátráltatja az ilyen sorsú emberek életét. A probléma az, hogy leggyakrabban a kitörést jelentő oktatásban és a munkaerőpiacon jelenik ez meg.

Nagyon érdekes az, hogy ha egy cigány származású ember főiskolát, vagy egyetemet végzett, akkor őt nem tekinti a többségi társadalom romának. Vagy ha igen, akkor azt mondják, hogy: Te más vagy!

Hogy a címhez visszatérjek cigánynak lenni Magyarországon nagyon nehéz. Vannak olyan cigány származású emberek -mint például én is- akik világos bőrrel, a cigányság rasszjelei nélkül élnek. Nekünk könnyebb a dolgunk, de akik nem tudják letagadni az etnikai identitásukat, sokszor kerülnek kiszolgáltatott, vagy megkülönböztetett helyzetbe. Folyamatosan bizonyítanunk kell az élet számos területén, melyet nem könnyű elérnünk.

Az egyik legnagyobb elvárás, hogy a romák végezzenek egyetemet, vagy főiskolát. Ezt nagyon nehéz úgy megtenni, hogy az oktatás területén is gyakori az a jelenség, hogy ha valaki cigány, akkor ő problémás, és azzal nagyon sok a baj. Ha mégis sikerül leérettségizni, akkor a felsőoktatási intézménybe, hogy minden héten eljussunk, nagyon sok pénz kell az utazáshoz és néhány olyan szolgáltatáshoz, ami nélkül nem lennének sikeresek a tanulmányok.

A másik fontos elvárás, hogy a cigány dolgozzon. De hogyan tudna dolgozni, ha nem veszik fel, mert sötétebb a bőre? Nagyon sok embertől hallottam már, hogy a személyes találkozóig meg volt ígérve, hogy alkalmazzák. Viszont mikor meglátta a leendő munkáltató, visszamondta foglalkoztatást, mert látta, hogy cigányról van szó. A cigányokról elterjedt az, hogy nem tudnak dolgozni, lusták és hogy lopnak. Igen, vannak köztünk is ilyen emberek, mint mindenhol, de nem lehet általában a cigányokról ezt mondani.

Az én véleményem az, hogy itt addig nem lesz jobb nekünk, cigányoknak, amíg mi és a nem-romák nem próbálunk meg tenni valami olyat, ami közös elgondolás alapján történik. Ami nem csak ígérgetésekből áll, hanem valódi tettekből. Ha közösen tudnánk dolgozni ezen a problémán, akkor a következő írásom címe az lenne: Miért jó cigánynak lenni?

Suha Tamás

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s